Interview met Jorge

Maak kennis met Jorge Couto, managing director van Costo Intralogistics in Portugal, een toonaangevende leverancier van geautomatiseerde oplossingen voor logistiek en materials handling.

Met meer dan 30 jaar ervaring in de logistieke automatiseringsindustrie en vloeiend in verschillende talen heeft Jorge een indrukwekkende staat van dienst in het beheren van complexe logistieke operaties en het leveren van hoogwaardige oplossingen aan klanten.

In oktober 2020 ging Jorge Couto de uitdaging aan om een Costo Group bedrijf te openen in Portugal. Beginnend vanaf nul, zonder werknemers, zette hij zijn kennis en ervaring in om een solide basis te leggen voor het nieuwe bedrijf. “Het voelde alsof ik 30 jaar terug in de tijd ging om iets nieuws te creëren zonder werknemers, zonder machines, zonder enige lokale structuur,” zegt Jorge met een glimlach. Desondanks heeft het bedrijf een aantal managers met jarenlange ervaring in deze sector aan zich weten te binden en is het aantal werknemers in tweeënhalf jaar tijd meer dan verviervoudigd, en is er nog steeds een enorm groeipotentieel door de vele mogelijkheden in de intralogistieke markt die zich snel ontwikkelt.

De onderneming

Wat waren de redenen voor de opening van het bedrijf in Portugal?

Er waren twee fundamentele redenen: aan de ene kant, omdat Costo nieuwe oplossingen wilde ontwikkelen, werd in Portugal een engineeringgroep gevonden met een hoge mate van technische kennis en ervaring, gemotiveerd en gericht op het uitvoeren van onderzoeks- en ontwikkelingstaken. Anderzijds vond Costo het belangrijk om een structuur in Zuid-Europa te hebben die in staat was om met klanten in hun moedertaal te communiceren en hun activiteiten op een nauwere manier te ondersteunen, in het kader van een beleid om nieuwe markten te openen.

Ontwikkelingen sinds het begin

En welke nieuwe ontwikkelingen hebben zich voorgedaan?

Een van de belangrijkste projecten waaraan het engineeringteam heeft gewerkt is een volledig nieuwe en revolutionaire opslagoplossing. Deze oplossing maakt een hoge opslagdichtheid en een extreem hoge verwerkingscapaciteit mogelijk, is gemakkelijk aanpasbaar en heeft aanzienlijk lagere operationele, onderhouds- en energieverbruikskosten. Vandaag de dag kunnen maar weinig bedrijven ter wereld een vergelijkbaar systeem aanbieden, waardoor ons concept simpelweg uniek is en een grote toekomst heeft. We hebben geïnvesteerd in een showroom, zodat we onze partners kunnen uitnodigen om ons te bezoeken en met eigen ogen het enorme potentieel van de oplossing te zien. De mogelijkheden zijn legio en de uitdagingen zijn enorm!

Kansen

Wat zijn de doelstellingen van Costo Intralogistics voor de toekomst?

Onze focus is het leveren van volledig geautomatiseerde oplossingen voor opslag en orderpicking voor verschillende industriële sectoren, distributie, retail of e-commerce. Wij bieden een diversiteit aan oplossingen die volledig in Portugal zijn ontwikkeld en geproduceerd, van onder andere stapelkranen, shuttles, monorails, transportbanden en liften, altijd aangestuurd door onze managementsoftware. Wat ons onderscheidt is onze engineeringcapaciteit en opgebouwde ervaring die ons in staat stelt om gepersonaliseerde oplossingen aan te bieden die het best zijn aangepast aan de behoeften van de klant. Kortom, wij willen dat de klant integraal deel uitmaakt van het projectteam en dat hij zichzelf uiteindelijk terugziet in de uitgevoerde oplossing, waardoor wij een enorme mate van tevredenheid kunnen verkrijgen.

In welke markten heeft u uw projecten ontwikkeld?

Onze natuurlijke markt is Portugal, de Benelux, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Natuurlijk zijn we van plan onze activiteiten uit te breiden naar andere regio’s, hetzij rechtstreeks, hetzij via partnerschappen. Wij willen groeien, maar altijd op een duurzame manier en op basis van de erkende competentie. Wij geloven dat geautomatiseerde logistieke oplossingen een enorm potentieel hebben, niet alleen in de meest ontwikkelde landen, maar ook op andere markten, waar reactiesnelheid, betrouwbaarheid en traceerbaarheid steeds meer de doorslag geven bij de keuze van de klant voor een intralogistieke oplossing.

Een laatste vraag, Jorge: welke aanbevelingen heb je voor mensen die Porto willen bezoeken?

Porto biedt veel bezienswaardigheden, zoals portwijn, de zee, architectuur, cultuur en gastronomie. En als u Porto bezoekt, mag u natuurlijk Costo Intralogistics niet missen, waar u zeker de vibe zult voelen van een creatief team dat altijd openstaat voor nieuwe uitdagingen! We wachten op u!

 

Hartelijk dank voor je enthousiasme, Jorge. En veel succes met de uitbreiding en toekomstige uitdagingen.