Advies voor het automatiseren van jullie magazijn?

Spreek een adviseur

Hoe houdt je grip op de voorraad?

Uw e-fulfilment bedrijf groeit. Uw klantenbestand groeit. Maar meer klanten brengt ook meer productvoorraad met zich mee. Verhuizen naar een groter pand lijkt dan voor de hand liggend maar is niet altijd een optie. Als een nieuw pand of verhuizing er voorlopig niet in zit, zult u de beschikbare ruimte optimaal moeten benutten. Dat betekent: de manier van voorraadopslag optimaliseren. Maar hoe?

Stap 1: inventariseer klantbestand

De eerste stap ligt voor de hand: inventariseer het klantenbestand. Wat voor soort klanten heb je, welke orders worden geplaatst, hoe groot zijn die orders, zowel in volume als in grootte. Wat is de beloofde levertijd? Al deze gegevens zet je bij elkaar in een bestand. Zo beschik je over een totaal overzicht en kun je verder.

 

Stap 2: hardlopers

Welke producten zijn ‘hardlopers’? Welke producten worden incidenteel besteld? Kan ik de hardlopers dichtbij elkaar zetten? Past dat qua grootte, qua volume. Het bij elkaar zetten van de snellopende producten heeft als voordeel dat orderpickers efficiënter en sneller kunnen werken.  Ze hoeven niet van de ene kant van het gebouw naar de andere kant in korte tijd. Het spreekt voor zich dat de  producten die een langere doorlooptijd hebben, op een plek verderop in het magazijn geplaatst kunnen worden.  Door middel van goed registratiesysteem, bijvoorbeeld barcodering weten de orderpickers waar de producten staan.

 

Stap 3: compact opslaan

Hoe compact kan ik opslaan? Bekijk het magazijn. Wordt de hoogte van het pand volledig benut? Of is er nog plek om een etage te bouwen? Als het magazijn hoog genoeg is, kun je erover denken om een entresolvloer te plaatsen. Met het plaatsen van een etage benut je de ruimte en word je magazijn in 1 klap verdubbeld in opslagcapaciteit. Met liften en of conveyorsystemen verbind je de etage met de begane grond. Of zijn de orders veel enkele stuks? Dan kun je denken aan een  mini load systeem. Dit is een compact magazijnsysteem. De producten zitten in bakken en worden door een liftsysteem automatisch bij de orderpickers gebracht.

Stap 4: juiste wms

Voorraadoptimalisatie betekent vaak of meer automatiseren. Vergeet dus ook de het juiste WMS systeem niet. Het op elkaar afstemmen van de diverse systemen is net zo belangrijk als de voorraad op orde hebben.

 

Stap 5: bezoek referenties

Oriënteer en ga op zoek naar een partij die je kan adviseren en helpen met het optimaliseren van je voorraad. Als je de stappen hierboven al hebt gemaakt, kun je gerichter op zoek naar een partij die kan leveren waar je naar op zoek bent.  Ga op bezoek bij vergelijkbare bedrijven en laat je voorlichten door ‘collega’s’ die het traject van voorraadoptimalisatie al hebben doorlopen. Zo kom je tot de juiste keuzes.