Advies voor het automatiseren van jullie magazijn?

Spreek een adviseur

Reverse logistics biedt volop kansen

Het zal u niet zijn ontgaan. In de afgelopen tijd konden we in de media lezen dat meerdere adviesorganen (zoals het College van Rijksadviseurs) de overheid waarschuwden voor de ‘verdozing’ van Nederland. Het blijkt dat in de afgelopen vijf jaar het aantal distributiecentra in Nederland met 25 tot 43 procent toegenomen. “De enorme en doorgaans kleurloze hallen zijn meestal grote magazijnen waar pakketjes worden klaargemaakt voor transport”; zo was de beschrijving van dit fenomeen.

Het woord ‘Nederland’ wordt niet voor niks gekoppeld aan ‘Distributieland’. Deze positie is goed voor de werkgelegenheid, voor elk opleidingsniveau, en levert ons een concurrentievoordeel op. Het is inmiddels wel zo dat meerdere consultants al bezorgd raken over de krapte, zowel ruimtelijk als op de arbeidsmarkt. De adoptie van gemechaniseerde of geautomatiseerde systemen bespaart niet alleen werkplekken, maar genereert ook weer nieuwe. IT specialisten, onderhoudsmonteurs, managers en zelfs fotografen/vormgevers voor de webshop. Dat stelde Nederland Distributieland al enige jaren geleden.

Lydia voice
webshop

Retouren

Wij willen de term ‘verdozing’ graag koppelen aan een ander fenomeen; de retouren. Inmiddels is online bestellen nog bijna normaler dan het bezoeken van een fysieke winkel en voor veel productcategorieën (vakanties, boeken, kleding) neemt het online gedeelte een fors aandeel in.

Echter, de grote stroom aan bestellingen creëerde ook een tegengestelde stroom; dat van de retouren. Dozen richting consument (opkomst D2C kanaal oftewel Direct-to-Consumer) en ook vele dozen terug naar het distributiecentrum. Ook hier loopt Nederland weer voorop. Uit een onderzoek van vervoerder DPD blijkt dat Nederlandse consumenten hun aankopen vaker retourneren dan andere Europese shoppers. Met een gemiddeld retourpercentage van dertien procent is Nederland Europees koploper in het terugsturen van artikelen.

Reverse logistics wordt inmiddels door de logistiek manager allang niet meer gezien als een kostenpost. Toch kunnen tal van bedrijven deze goederenstroom aangrijpen om hun processen en klanttevredenheid te verbeteren. We geven 3 voorbeelden:

1. Zorg voor een goede communicatie met de klant.

Dit eerste punt is essentieel voor het ontwikkelen van vertrouwen en merkloyaliteit. Klanten kunnen een bestelling volgen vanaf het moment dat de bestelling is geplaatst, gepickt, verpakt, verzonden, via verschillende hubs wordt gerouteerd en uiteindelijk aan hun deur wordt afgeleverd. Maar….ze verwachten het eigenlijk ook voor de omgekeerde goederenstroom!

Dat begint al met de bevestiging van de ontvangst van het pakket tot en met, het belangrijkste, de bevestiging van de creditering van hun account. Klanten willen erkenning en bevestiging en dit zijn zaken die in een goed retourbeleid moeten zijn verwerkt.

2. Zorg voor meer ECO-vriendelijkheid in de retouren

Bekijk in uw processen welke gebruikte producten, componenten en materialen die zijn gebruikt, een nieuwe leven kunnen krijgen. Overweeg een verzendverpakking die tevens geschikt is voor hergebruik als retourverpakking. Dozen met een zogenaamde ‘easy open-functie’, zoals een geperforeerde scheurrand raken minder snel beschadigd raken tijdens het openen, waardoor ze goed te hergebruiken zijn als retourverpakking. Duurzamere verpakkingen worden vaak ook door de consument opnieuw gebruikt of help de consument bij het retourneren van  gebruikte producten. Zo biedt BoldKing, aanbieder van scheermesjes en -spullen, een speciale envelop voor het terugzenden van gebruikte mesjes. Deze worden vervolgens ook nog eens gerecycled. Ongetwijfeld zal dit positief bijdragen aan het imago van deze leverancier van zogenaamde ‘low-interest goods’.

Tenslotte is een goed retourbeleid onvolledig zonder een goede strategie voor het voorkomen van retourzendingen. Het opslaan van je maten en voorkeuren om ervoor te zorgen dat je de volgende keer de kleding wel goed past, is een prima voorbeeld.

3. Maak gebruik van een efficiënt Warehouse Management Systeem om de retouren te verwerken.

Retouren nemen tijd en resources in beslag en daarom is  belangrijk om dit proces zo efficiënt mogelijk in te richten, zodat een retourzending snel en correct kan worden afgehandeld. Zo wijst een WMS na het scannen van de ontvangen goederen automatisch een locatie toe en wordt de voorraad (en de webshop!) realtime bijgewerkt. Een ander voorbeeld is om al tijdens het inpakproces een retourformulier met een uniek nummer mee te sturen. Dat nummer versnelt het verwerken van de retouren. Zo zijn er nog tal van kleine stappen waarmee een grote stroom snel kan worden verwerkt.

Uiteraard staat een WMS niet alleen, maar moet het een onderdeel zijn van een (fysiek en digitaal) materials handling systeem voor de retouren. En vergeet de eerder genoemde interactie met de klant niet!