Advies voor het automatiseren van jullie magazijn?

Spreek een adviseur

Waarom een WMS? Ik heb toch al een ERP voor mijn magazijn?

Op materials handling beurzen kan men meestal ook kiezen uit een uitgebreide serie aan voordrachten en presentaties om de kennis bij te spijkeren. Volgens de vele ‘goeroes’ mogen wij een ‘verdergaande robotisering en automatisering van warehouse processen’  verwachten. Soms hebben bedrijven echter al snel baat bij enkele kleinere aanpassingen, zoals de ingebruikname van een goed WMS (zoals het Arrow WMS van Xtend) bij de aansturing van de werkzaamheden op de werkvloer.

Als het gesprek op onze stand over WMS pakketten gaat, dan valt het ons toch op dat we vaak de volgende vraag gesteld krijgen: ‘Waarom nu een extra ICT laag? Mijn ERP pakket heeft ook veel mogelijkheden hoor!”

Eerst even een stap terug. Grofweg gezien bestaan er 3 ICT-lagen in een bedrijf die de magazijnprocessen ondersteunen:

  1. ERP
    Het ERP ofwel Enterprise Resource Planning. Dit is software voor de ondersteuning van alle processen binnen een bedrijf. Het is vooral een brede oplossing: in het ERP zitten vooral mastergegevens en het systeem communiceert met allerlei subsystemen. Zo voedt het ERP het magazijn met voorraadgegevens, artikel inkoop- en verkoopprijzen, bestellingen en orders.
  2. WCS
    In de onderste laag staat het WCS oftewel het Warehouse Control System. Deze laag bestuurt de mechanisatie aan, zoals shuttlesystemen, conveyors, magazijnliften, PLC systemen, orderpicksystemen (bv. Pick to light / voice picking systemen)  of iedere combinatie van deze componenten. Denk hierbij aan een fysieke aansturing.
  3. WMS
    Het WMS of Warehouse Management Systeem voorziet in een laag tussen het ERP en het WCS systeem en stuurt vooral de dagelijkse werkzaamheden (zoals orderverzamelen, inslag, uitslag, rapportages) aan. Het WMS krijgt dan veel informatie uit het ERP systeem en gebruikt dat voor de aansturing. Gevolg: sneller uitleveren, beter zicht en controle op de voorraden, minder fouten enz.

Dat lijkt een heel simpel overzicht. In de praktijk blijkt echter dat de scheiding tussen ERP- en WMS-producten minder scherp is dan eerder in de discussie gesteld. Er bestaan ERP pakketten met behoorlijk goede functionaliteiten voor het magazijn. En WMS pakketten die maar een beperkt aantal mogelijkheden bieden. Of juist te veel…

Ons antwoord op de vraag in de titel is: “Dat hangt geheel af van het huidige ERP systeem en van de eisen die aan het magazijn worden gesteld.” Een basic ERP en extreem hoge eisen ten aanzien van het orderpicken en uitleveren (jawel e-commerce!) gaan meestal niet goed samen. Een WMS kan dan echt voor een boost in de prestaties zorgen.

In de logistiek bestaan volgens ons geen standaard oplossingen. Elk magazijn kent zijn eigen uitdagingen en wij vinden het geweldig om deze puzzel steeds weer opnieuw te leggen. Puzzelt u mee?