Coldservice is een logistieke dienstverlener met een complete dienstverlening voor het koelen, invriezen, tempereren, verpakken en/of opslaan van temperatuurgevoelige producten. Daarnaast verzorgt Coldservice ook (inter)nationale transporten.

Het bedrijf Coldservice

Het bedrijf Coldservice is door Maickel Versantvoort, in samenwerking met een aantal partners, in 2013 opgericht. Al snel had Coldservice 38.000 palletplaatsen tot de beschikking, maar ook dat was niet voldoende. Het nieuwe hoogbouwmagazijn levert nog eens 12.000 palletplaatsen op.

De uitdaging

Volledige automatisering

Het magazijn in de huidige vorm kent twee aparte expedities met elk zes docks. De ene wordt gebruikt voor gekoelde artikelen en de ander voor de diepvriesproducten. De diepvrieszijde ontvangt vooral goederen met een relatief laag palletgewicht en worden via transportbanen van en naar de vriesopslag getransporteerd. Pallets worden compleet in- en uitgeslagen; piece picking vanaf pallets komt niet voor. Het nieuwe gedeelte moet volledig diepvries worden en compleet geautomatiseerd zijn.

Stacker crane

De oplossing

Zeer compacte opslag

De (vrijstaande) palletstellingen in het nieuwe magazijn zullen bediend worden met twee railgeleide hoogbouwkranen van bijna 22 meter hoog. Dit systeem wordt het ASRS genoemd, Automated Storage & Retrieval System. De pallets zijn in deze uitvoering tot maximaal acht meter diep op te slaan, waardoor het magazijn een zeer hoge opslagdichtheid kan realiseren. De pallets worden met een shuttle vanaf de kraan horizontaal de stellingen ingereden. De magazijnkranen werken elk in een eigen gang van bijna 100 meter lang.

Bufferzone met gekoelde boxen

Nieuw ten opzichte van de huidige werkwijze zijn de gekoelde boxen voor het tijdelijk plaatsen van de pallets bij in- en uitslag. Het laden en lossen van gekoelde producten vereist normaliter al een zeer strakke planning en korte docktijden en toch kwam het wel eens voor dat vrachtwagens later dan verwacht aanreden. De klaargezette pallets moesten dan, ondanks de gekoelde ruimte, weer terug naar de palletstellingen. De boxen bevatten gangpaden waarin de pallets kunnen worden geplaatst bij een temperatuur van -20˚ Celsius. Aan weerszijden bevinden zich deuren om de temperatuur optimaal te houden en de ideale bufferzone te creëren.

Het resultaat

Twee keer zoveel pallets per uur

“Ons huidige magazijn kent al een hoge opslagdichtheid vanwege het gebruik van verrijdbare palletstellingen,” vertelt Maickel Versantvoort. “In onze zoektocht naar het juiste systeem voor dit nieuwe gedeelte kwamen wij uit op een volledig geautomatiseerd systeem van Costo. Gezien de hoge mate van flexibiliteit in onze bedrijfsvoering was dit resultaat niet geheel verwacht, maar de cijfers liegen er niet om. Wij zullen voortaan 120 pallets per uur kunnen verwerken en dat is twee keer zoveel als nu. Ook richting de vervoerders is deze snelheid en capaciteit een groot voordeel. Niet voor niets zal het hoogbouwmagazijn vooral de snellopers opslaan.”

palletlift costo intralogistics

Uitbreiding van de huidige werkwijze

In koel/vries oplossingen zoekt Coldservice altijd naar uitdagingen. De medewerkers bij Costo hebben heel veel ervaring in logistiek en dat hebben ze bij Coldservice gemerkt. De uitdagingen worden actief opgepakt en goede oplossingen worden geboden. “Costo bleek gewoon zeer vertrouwd met de processen in een koelhuis,” aldus Maickel. “Wij hebben diverse referenties bezocht en waren het snel eens dat dit project bij Costo in goede handen terechtkwam. Costo steekt er echt ver uit in de markt.”

Meeting Costo Intralogistics

Advies

Neem contact op met onze specialisten

Wilt u ook een succesvolle samenwerking starten voor uw logistieke oplossingen? Neem contact op met een van onze specialisten en dan helpen wij u graag met uw uitdagingen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Leading innovations

Bekijk ook één van onze andere cases