Meer stabiliteit tijdens seizoenspieken?
Laten we samen de mogelijkheden bespreken!

Contact

Een logistieke uitdaging

Retail & e-commerce samengevoegd in één magazijn

Smyths toys, locatie Walsrode (DE)

Na de overname van Toys ‘R’ Us door Smyths Toys in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland, ontstond de behoefte aan een nieuw magazijn, om zo vanuit een centrale locatie in Duitsland zowel de eigen winkels als de particuliere klanten van de webshop te bedienen. Een mooie logistieke uitdaging waar we graag meer over vertellen!

De uitdaging

Schaalbaarheid en slimme uitwisseling retail & e-commerce

Smyths Toys was op zoek naar een totaaloplossing voor dit nieuwe magazijn. Hierbij was een combinatie van hardware & software nodig welk een slimme uitwisseling tussen retail & e-commerce mogelijk maakt.

Bij de verkoop van speelgoed zijn er een aantal piekmomenten, zoals kerst en Black Friday, die het logistieke proces aan moet kunnen. Deze pieken vragen om een schaalbaar logistiek proces. Naast schaalbaarheid is ook een hoge opslagdichtheid een vereiste voor het nieuw te bouwen magazijn.

conveyor
Conveyor sorter

De oplossing

Slimme hardware & software

Een optimale afstemming tussen het WMS, ERP en hardware is cruciaal. Deze systemen werken continu samen, zodat er altijd zicht is op de locatie van de artikelen in het magazijn en waar de artikelen aangeleverd moeten worden: replenishment voor retail, het aanvullen van de e-commerce voorraad, orderpicking of verzending van de goederen.

Hoe werkt het WMS bij Smyths Toys?

Bij Smyths toys bedient het magazijn zowel retail als e-commerce. Het Warehouse Managment System (WMS) heeft inzicht in de voorraad; waar & hoeveel artikelen er aanwezig zijn. Ook wordt via software de hardware aangestuurd, zodat de artikelen op de juiste wijze intern vervoerd worden.

De koppeling met de winkels, webshop en vervoerders wordt gemaakt door de koppeling van het WMS aan het ERP systeem (SAP). Zo zijn bijvoorbeeld de routes voor de vrachtwagens en bijbehorende docks gekoppeld aan de dichtstbijzijnde conveyor (chute).

Altijd inzicht in de actuele voorraad?
Laten we sparren over slimme software mogelijkheden!

Contact
Costo software
VNA

Retail & e-commerce:
inbound & replenishment

Voor inbound worden artikelen bij binnenkomst gescand met een handterminal. Het WMS bepaald de opslagplek binnen het warehouse via de ingestelde strategieën. Vervolgens stuurt het WMS de handterminals en de VNA’s (very narrow aisle heftrucks) van de inslagmedewerkers aan.

VNA’s heftrucks zorgen voor hoge opslagdichtheid
De chauffeurs van de VNA’s (very narrow Aisle heftrucks) zien in hun scherm welke pallets ze op welke locatie op moeten halen én naar welke (bulk) locatie ze deze toe moeten brengen. De toepassing van VNA’s waarbij de lepels van de heftruck zijwaarts kunnen, bespaart veel ruimte en zorgt voor een hoge opslagdichtheid.

Conveyors voor geautomatiseerd intern transport
De voorraad van de webshop is apart opgeslagen, om artikelen naar de voorraad van de webshop te verplaatsen worden conveyors ingezet. In het webshop gedeelte ligt voorraad die afgestemd is op de vraag van de webshop.

Artikelen kunnen ook vanuit inbound of het magazijn via de conveyor naar de juiste chute vervoert worden voor de betreffende winkel.

WMS voor webshop

Het WMS maakt orders A tot Z klaar voor transport en zorgt dat het juiste pakketje bij de juiste vervoerder terecht komt. Hierbij spelen conveyors een belangrijke rol. Er gaan veel dozen tegelijk over deze conveyors. Om elke order op de juiste volgorde en tijd uit te leveren stuurt het WMS de voorrang van dozen op de conveyors aan.

Ordervoorbereiding

Het voorbereiden van de order begint met een passende doos. De software stuurt daarvoor de dozenopzetmachine aan. Een doos mag geen onnodige ‘lucht’ bevatten, maar er moet wel voldoende ruimte zijn om artikelen uit dezelfde order te combineren. Nadat de doos is gevuld ontvangt de doos automatisch de juiste barcode door de labelapplicator en gaat door naar het orderpicking proces.

Zonepicking

De doos met label gaat via conveyors een verdieping omhoog naar het zone pick systeem. Het WMS stuurt de doos hierbij in de juiste volgorde langs de zones; eerst langs de artikelen met de grootste omvang en gewicht, daarna langs de lichtere/ kleinere artikelen, zo ontstaat de juiste drukverdeling.

Door de toepassing van zones voor orderpicking, hoeven orderpickers nooit ver te lopen en niet te tillen. Dit zorgt voor verhoogde efficiency in het orderpickproces en ook voor betere arbeidsomstandigheden.

Pick to light

Bij Smyths Toys wordt gewerkt met het pick to light systeem, waarbij orderpickers een brandend lampje te zien krijgen bij de artiekelen die ze moeten picken. pick to light is de ideale oplossing voor medewerkers met diverse taalachtergronden..

Verpakken & controleren
Als de order compleet is, dan gaat deze via conveyors naar de pack & check stations waar de orders gecontroleerd en verpakt worden.

Zone orderpicking
pick to light

Klaar om efficiënter te orderpicken?
Laten we sparren over de mogelijkheden!

Contact

Outbound

De artikelen die op de conveyor zijn geplaatst koppelt het WMS aan de opdrachten en bijbehorende vrachtwagen routes. Op basis hiervan worden conveyors aangestuurd en worden deze artikelen naar de juiste chute verplaatst. Daar worden de dozen op een pallet geplaatst: op weg naar de winkels.
De orders voor de webshop komen rechtstreeks via aparte conveyors bij het dock van de juiste vervoerder terecht waar de vrachtwagen klaar staat om geladen te worden!

sorter conveyor - Costo intralogistics Warehouse control system
Costo Intralogistics

Het resultaat

Voorraad op niveau, ook in piekperiodes

Door de slimme software is er inzicht in de voorraad voor zowel retail als de webshop. Door de combinatie van naadloos op elkaar afgestemde hardware en software wordt de voorraad van retail als e-commerce inzichtelijk en kan eenvoudig aangevuld worden. Hierdoor is de actuele voorraad op niveau en kunnen de piekperiodes opgevangen worden. Door orderpicken te verdelen met zonepicking en te ondersteunen met pick-to-light is de effectiviteit van het orderpicken gestegen.

Expertise van COSTO in de praktijk

De opdrachtgever aan het woord

labelling boxes
Smyths toys warehouse walsrode drone photo

Advies

Neem contact op met onze specialisten

Wilt u ook een succesvolle samenwerking starten voor uw logistieke oplossingen? Neem contact op met een van onze specialisten en dan helpen wij u graag met uw uitdagingen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerealiseerde projecten

Bekijk ook één van onze andere cases