De Rolf Groep, internationale leverancier voor onderwijs

De Rolf Groep

De Rolf groep heeft een uitstekende reputatie als totaalleverancier voor kinderdagverblijven en basisscholen. Ze leveren alle praktische oplossingen: van pennen, potloden en schriften tot computers, tafels en stoelen. Naast producten van andere leveranciers, levert de Rolf groep ook eigen producten. Ze leveren zowel binnen als buiten Europa de eigen Rolf-groep-producten, zoals in China en Australië. Het uitgebreide assortiment en de wereldwijde aanwezigheid, betekent logistieke uitdagingen voor Bram van Wichen, warehousemanager bij de Rolf groep, en zijn collega’s.

Meer stabiliteit tijdens seizoenspieken?
Laten we samen de mogelijkheden bekijken!

Contact
topsystem_Shooting_Fressnapf_Krefeld_01_20_DSC0566

De uitdaging

Wegnemen van piekdrukte

Eén van de uitdagingen is de seizoengebondenheid van de Rolf groep. Bram van Wichen vertelt: “In rustige tijden ontvangen we circa 2.000 orderregels per dag. Best veel orders, maar voor ons nog prima te doen. De uitdaging komt pas écht om de hoek kijken als de basisscholen sluiten voor de vakantie. In deze periode geven basisscholen jaarbestellingen door, met als gevolg dat het aantal orderregels vertienvoudigd.”

Deze piekbelasting vraagt veel van Bram en zijn team: “om deze bestellingen goed te verwerken, moet het proces zo efficiënt en foutloos mogelijk verlopen. We willen onze klanten immers zo goed en zo snel mogelijk bedienen. Een andere uitdaging is de beschikbare magazijnruimte. De grote voorraad tijdens deze piek, vraagt ons om slim om te gaan met de beperkte ruimte. Het is namelijk geen optie om alleen voor deze piek ons magazijn te vergroten.”

Hoge pickefficiëntie

Circa 80% van het totale Rolf-groep-assortiment, ongeveer 17.000 artikelen, ligt in stellingen en wordt getransporteerd door een uitgebreid conveyorsysteem. Ook dit conveyorsysteem is in het verleden geleverd door Costo Intralogistics. In piekperiodes worden tot wel 20.000 orderregels per dag verwerkt. Om tijdens deze piekmomenten het grote aantal orders goed te verwerken, is het essentieel dat de pickefficiëntie hoog is. Om een efficiëntieslag te maken, is gekozen voor zowel het warehouse managementsysteem (WMS) van Costo als de hardware.

De oplossing

Het belang van harmonie tussen software en hardware

Om de piek te verlichten zijn er al een aantal intralogistieke aanpassingen doorgevoerd in het magazijn van de Rolf groep. De belangrijkste efficiëntieslag is gemaakt door de Arrow-oplossing, het WMS van Costo. Bram legt uit: “in de oude situatie moest een orderpicker de doos in een bak op de Conveyor plaatsen. Door de modulaire Arrow-software van Costo hebben we één centraal opzetpunt voor de orderpicker.

Cubing, voicepicking & zonepicking

Het warehouse managementsysteem (WMS) bepaalt het juiste volume van de order en geeft aan welke doos (dozen) er nodig zijn, afgestemd op de order. Deze techniek heet ‘cubing’ en zorgt ervoor dat er zo min mogelijk lucht wordt getransporteerd. De hardware van Costo zorgt ervoor dat de doos op het juiste moment bij de correcte zone wordt aangeboden. In de zone verzamelt de orderpicker via een orderverzamelsysteem de bestelling. De orderpicker wordt geholpen met voice-picking zodat hij weet welke artikelen hij moet pakken en heeft hij zijn handen vrij om goederen te verzamelen. Door de inzet van zonepicking hoeft de orderpicker minder ver te lopen dit bespaart tijd.”

Afbeelding De Rolf groep voice

Klaar om efficiënter te orderpicken?
Laten we sparren over de mogelijkheden!

Contact

Het resultaat

Naadloos op elkaar aangesloten hardware en software

Bij het kiezen van intralogistieke warehouse managementsysteem en hardware, werden oplossingen van meerdere partijen zorgvuldig door Bram en zijn team vergeleken. Wat gaf de doorslag om te kiezen voor de Costo Group?

“De gecombineerde expertise van zowel software als hardware gaf de doorslag. Costo is een ‘one-stop-shop’ waarbij de oplossingen naadloos aansluiten op ons magazijn. Het warehouse managementsysteem (WMS) en warehouse control systeem (WCS) van Costo communiceert perfect met de hardware. Bovendien biedt Arrow, de Costo-software als extra voordeel dat het in de basis al een zeer compleet programma is. Daarnaast is de software eenvoudig uit te breiden voor maatwerkoplossingen. Wat ook opvalt is de gebruiksvriendelijkheid van het systeem voor onze medewerkers. Het team van Costo denkt mee in het vinden van de juiste oplossing en het contact is prettig”

Ook naar de toekomst toe, ziet de Rolf groep kansen voor samenwerking met de Costo Group. “De afgelopen tijd hebben we ons vooral gericht op het optimaliseren van onze grootste orderstroom die via de rollerband getransporteerd wordt. Naast dit systeem hebben we voor circa 20% van ons assortiment een vijftal andere pick-processen. Hier zien we nog een aantal verbetermogelijkheden.”

Gerealiseerde projecten

Bekijk ook één van onze andere cases

Advies

Neem contact op met onze specialisten

Wilt u ook een succesvolle samenwerking starten voor uw logistieke oplossingen? Neem contact op met een van onze specialisten en dan helpen wij u graag met uw uitdagingen!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.