Magazijnautomatisering omvat alle automatiseringsinspanningen om het magazijn efficiënter in te richten. Automatisering van het magazijn heeft twee belangrijke eigenschappen: de hardware richt zich op de apparatuur in het magazijn en de software op de juiste aansturing van deze apparatuur.

Wat zijn de voordelen van magazijnautomatisering?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor magazijnautomatisering. Er is voor ieder magazijn wel een geschikte automatiseringsoplossing.

De belangrijkste voordelen van magazijnautomatisering zijn:

  1. Verbeterde magazijnefficiëntie

Door slimme toepassingen in de automatisering, wordt een hogere efficiëntie bereikt. Intelligente software berekent de optimale en snelste route.

  1. Verhoogde snelheid

Apparatuur werkt 24 uur per dag, 7 dagen in de week op een ultrasnelle manier. In verhouding met een magazijnmedewerker, verwerkt een geautomatiseerd systeem tot wel vier keer zoveel orders.

  1. Foutvermindering

Machines maken zelf geen fouten in het orderpicken. Magazijnautomatisering geeft daarom een drastische foutvermindering.

  1. Kostenreductie en ROI

Voor de meeste magazijnen is de ROI van magazijnautomatisering het belangrijke voordeel. De hierboven genoemde voordelen, in combinatie met verminderde personeelskosten (verlaging FTE), vormen de basis voor een sterke kostenreductie.

 

Welke voordelen heeft magazijnautomatisering voor medewerkers?

Automatisering wordt weleens in het verkeerde daglicht gezet omdat de robotisering personeel en daarmee arbeidsplaatsen vervangt. De realiteit is echter dat er een groot tekort is aan magazijnpersoneel. Automatisering geeft bovendien ook sterke voordelen voor het personeel, waaronder:

  • Werkinhoudelijke verbetering

Doordat personeel minder herhalend werk moet doen, verbetert de uitdaging en het werkplezier.

  • Betere veiligheid

Door de machine het werk te laten doen, vermindert de kans op ongelukken bij het order picken.

  • Ergonomische verbetering

Doordat personeel minder fysiek belastend werk uitvoert, verbeteren de ergonomische omstandigheden van het magazijn.

 

Welke soorten magazijnautomatiseringen zijn er?

Magazijnautomatisering kenmerkt twee verschillende soorten, namelijk: ‘goods to person’ en ‘person to goods’. Deze soorten worden individueel of gecombineerd toegepast, waarbij een goedwerkend softwaresysteem essentieel is voor de aansturing.

Goods to person typeert alle intralogistieke systemen die zorgen voor transport van de goederen naar de magazijnmedewerker. Goods to person oplossingen beperken looptijd van medewerkers tot een minimum, maken je magazijn compacter en zorgen voor een verhoogde efficiëntie.

Enkele vormen van ‘goods to person’ oplossingen zijn:

  • Order picking robots

Order picking robots pakken een stelling in zijn geheel op en rijden de stellingen in zijn geheel naar een centraal punt. Een medewerker pakt vervolgens alle orders uit de stelling en de robot rijdt vervolgens de stelling terug op zijn plaats.

  • Mini loads

Bij mini loads wordt de automatische in- en uitslag van bakken, trays of dozen in een compacte ruimte bedoeld. De order wordt uit kleine vakken gepakt met een mini load kraan en afgeleverd op een conveyorbaan of bij een pickstation.

  • Plateauliften

Een plateaulift wordt veel gebruikt voor de opslag in een magazijn van kleinere artikelen. Deze artikelen zijn meestal opgeslagen in speciale bakken op een plateau die weer verdeeld zijn over meerdere lades. Het plateau wordt naar beneden gestuurd, waarna de orderpicker de juiste artikelen pakt.

  • Shuttle

Een shuttle vervoert bakken, dozen of trays automatisch naar één of meerdere pickstations in een shuttlesysteem. De in- en uitslag van en naar het stellingframe is hierbij volautomatisch. Het shuttlesysteem combineert hierbij diverse intralogistieke systemen. 

 

Person to goods typeert alle intralogistieke systemen die zorgen voor een optimale order picking door de magazijnmedewerker. Person to goods oplossingen verminderen pickfouten, verhogen efficiëntie en ondersteunen jouw magazijnmedewerkers.

Enkele vormen van ‘person to goods’ oplossingen zijn:

  • Zone picking

Bij zone picking worden orders langs verschillende zones getransporteerd. Dit gebeurt meestal via een conveyorsysteem. De order wordt in de zone verzameld en via een conveyor naar de volgende zone of naar de verzendafdeling getransporteerd.

  • Voice picking

Bij voice picking gebruikt een medewerker een headset die aangeeft welke order hij of zij moet pakken. Hierdoor heeft de medewerker beide handen en ogen vrij.

  • Pick to light

Pick to light geeft middels licht aan waar de order gepickt moet worden. De medewerker pakt het artikel uit het schap en bevestigt deze handeling vervolgens via een knop.

  • Pickkar
    De pickkar ondersteunt de magazijnmedewerker bij het verzamelen van meerdere orders. De software berekent automatisch de optimale looproute, de optimale karlading en geeft zelfs advies over de karopbouw.

Waarom is een slim warehouse managementsysteem (WMS) zo belangrijk?

Het ‘warehouse managementsysteem’ (WMS) is het brein achter alle magazijnautomatisering. Een slim softwaresysteem draagt bij aan een efficiëntere magazijnlogistiek. Daarnaast communiceert dit systeem met meerdere intralogistieke systemen tegelijk, geeft het je exacte informatie over je voorraad en berekent het de meest efficiënte route voor het orderpicken.

Verminderen leeg transport
Een grote uitdaging binnen intralogistics is het vullen van lege ruimte. Hierbij wordt er bijvoorbeeld een te grote doos gebruikt voor een artikel waardoor er lucht wordt getransporteerd; allesbehalve duurzaam en behoorlijk inefficiënt. Slimme software biedt hiervoor de oplossing.

Koppeling tussen ERP & WCS
Een warehouse managementsysteem vormt de koppeling tussen het ‘enterprise resource planning’ systeem (ERP) en het ‘warehouse control system’ (WCS). Op basis van de door het ERP aangeleverde informatie stuurt het WMS dagelijkse werkzaamheden aan, zoals de orderpicking en de in- en uitslag van goederen.

Automated Guided Vehicles (AGV) of Rail Guided Vehicles (RGV)
Softwaresystemen kunnen in veel gevallen ook aangesloten worden op bestaande voertuigen zoals heftrucks of op speciale railvoertuigen. Deze voertuigen worden vervolgens via de software aangestuurd.

Costo Intralogistics biedt meerdere slimme softwaresystemen die ook aan te sluiten zijn op uw bestaande magazijnlogistiek. Benieuwd naar hoe dit aansluit op jouw magazijnlogistiek? Je leest er hier meer over.

Hoe werkt het onderhoud voor magazijnautomatisering?

Bij een investering in magazijnautomatisering wil je natuurlijk dat het systeem altijd werkt. Hiervoor is onderhoud nodig om een goedlopend systeem te garanderen. Indien je een systeem door Costo Intralogistics laat installeren, bieden we altijd een service-overeenkomst aan waarbij we afspraken maken over het onderhoud.

Voor welke magazijnen is automatisering verstandig?

Magazijnautomatisering wordt steeds vaker toegepast.  Denk hierbij aan e-commerce, retail, productiebedrijven en logistieke dienstverleners.

Denk je erover om jouw magazijn te automatiseren? Dan is het verstandig om eerst in kaart te brengen waar de meeste winst te behalen is. Bekijk waar de meeste fouten worden gemaakt en waar de kosten het hoogst zijn. Laat je eventueel adviseren door een expert van Costo Intralogistics voor een op specifiek advies.

Costo Intralogistics, dé specialist in het automatiseren van intralogistiek

Twijfel je over welke automatiseringsoplossing geschikt is voor jouw magazijn? Ons ervaren team van experts staat voor je klaar! Wij bieden een passende oplossing speciaal afgestemd op de uitdagingen van jouw unieke magazijn.

Ontvang je graag een persoonlijk automatiseringsadvies? Mail dan naar info@costo-intralogistics.com of bel ons via +(31) 183-745045