Geef een vrijblijvend automatiseringsadvies voor mijn magazijn

Spreek een consultant

Ben je op zoek naar een optimale magazijnopslag? Of laat je een geheel nieuw magazijn inrichten? Magazijninrichting is een complex proces waarbij je verschillende opslagsystemen en -oplossingen moet vergelijken. Er zijn tal van onderdelen die bepalen welke magazijninrichtingen en opslagsystemen geschikt zijn voor jouw bedrijf. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende orderpicksystemen. In dit artikel lees je hoe je jouw magazijn inricht, wat de voordelen van magazijnautomatisering zijn en uit welke verschillende opslagsystemen je kiest.

 

Magazijnautomatisering: de acht belangrijkste voordelen

We geven je graag meer informatie over het (her)inrichten van je magazijn, maar waarom zou je überhaupt kiezen voor automatisering? Hieronder lees je de acht belangrijkste voordelen van magazijnautomatisering:

 

1.     Verminderde foutmarge

Oderpickfouten kosten veel geld en zorgen voor ontevreden klanten. Helemaal binnen e-commerce is dit een risico voor de reputatie van je bedrijf. Een geautomatiseerd magazijn vermindert de foutmarge.

 

2.     Verhoog je magazijnproductiviteit

Met automatisering vergroot je de omloopsnelheid en versnel je de intralogistiek in jouw magazijn waardoor de productiviteit verbetert.

 

3.     Verbeterde efficiëntie

Magazijnautomatisering zorgt voor een sterke verbetering van de efficiëntie. Helemaal bij sterk repetitieve taken, is magazijnautomatisering een logische keuze.

 

4.     Optimaal ruimtegebruik

Zet je orderpicking robots, een shuttlesysteem of hoogbouwkranen in voor je opslag? Dan bespaar je vierkante meters. Je hebt immers geen brede heftrucks meer nodig die tussen de stellingen doorrijden en de opslag is bovendien compacter ingedeeld. Door magazijnautomatisering vergroot je de opslagruimte per vierkante meter en gebruik je de ruimte optimaal.

 

5.     Beter inzicht in voorraden

Door automatisering in combinatie met de juiste software krijg je meer inzicht in voorraadbeheer. Doordat je meer inzicht krijgt in je huidige en toekomstige voorraden, optimaliseer je de capaciteit van je magazijn.

 

6.     Veiligheid voorop

Automatische in- en uitslag van je voorraad betekent een veiligere omgeving voor je medewerkers. De kans op fouten tijdens het in- en uitslaan is immers minimaal.

 

7.     Kosteneffectiviteit

Een magazijn dat nog niet is geautomatiseerd lijkt op korte termijn de goedkoopste optie. Toch betaalt magazijnautomatisering zich bijna in alle gevallen terug door een hogere efficiëntie, foutreductie en een beter gebruik van de ruimte.

 

8.     Opschalen en flexibiliteit

De meeste automatiseringsoplossingen zijn modulair waardoor je eenvoudig je magazijn uitbreidt of aanpast aan veranderende marktomstandigheden.

Automatisering en opslagsystemen: welke keuzes zijn er?

Je wil de beschikbare ruimte natuurlijk efficiënt benutten en je medewerkers op de best mogelijke manier inzetten zonder dat ze veel repetitieve handelingen verrichten. Hieronder lees je meer over de soorten automatiseringsoplossingen en hun eigenschappen.

Hoogbouwkranen

Een hoogbouwkraan is een compleet geautomatiseerd systeem voor pallets en is geschikt voor hoge stellingen tot zeker 40 meter. De kraan heeft maar beperkte ruimte nodig, waardoor je de ruimte optimaal benut. De koppeling met een warehouse management systeem (WMS) is onmisbaar omdat het gehele proces van opslag automatisch verloopt.

Mini-loads

Een variant op de hoogbouwkraan is een miniload waarbij kleinere bakken, trays of dozen tot 200 kilogram worden opgeslagen. Een magazijn dat ingericht wordt met mini-loadstellingen is compact opgezet, waardoor je optimaal gebruikmaakt van de beschikbare ruimte.

Mobiele stellingen met picking robots

Het is mogelijk om de stellingen in zijn geheel te laten verplaatsen door een picking robot. In dit geval verplaatst een robot de gehele stelling en vervoert deze naar een centrale locatie waar een orderpicker de artikelen verzamelt. Deze methode is vooral geschikt voor kleinere producten aangezien de grootte van de stelling beperkt is.

Shuttlesysteem

Een shuttle rijdt door een compact opgezette stelling en wordt aangestuurd door een draadloze verbinding. Met een shuttlesysteem benut je de ruimte op een efficiënte manier en beperk je de kans op fouten en ongelukken.

Plateauliften

Een plateaulift is met name geschikt voor kleine goederen en slaat de artikelen op in kleine bakken of trays. Een ketting vervoert de bakken via een plateau omhoog en omlaag. De bakken worden gepresenteerd aan een orderpicker die onderaan een stelling staat om de juiste artikelen te selecteren.

Slimme praktische oplossingen om het intralogistieke proces te verbeteren.

Opslagsystemen voor de in- en uitslag van goederen

Naast bovengenoemde opties, zijn er ook systemen om de in- en uitslag en het orderpicken van goederen verder te automatiseren. Systemen zoals pick to light of zone picking optimaliseren de intralogistiek in je magazijn.

 

Naast de in- en uitslag van goederen is ook het overige interne magazijntransport een onmisbaar onderdeel van automatisering. Ook hierbij zijn er verschillende automatiseringsopties afhankelijk van de situatie in jouw magazijn, zoals:

 

 

Relevante vragen bij magazijninrichting

Ben je overtuigd van de automatiseringskansen en wil je jouw magazijn automatiseren? Onderstaande vragen helpen je op weg in het maken van de juiste beslissingen. Door de behoefte verder te specificeren, weet je beter welke automatiseringsoplossing bij jouw situatie past.

  • Wat is de grootte van je magazijn?
  • Wat zijn de afmetingen en eigenschappen van de artikelen?
  • Welke rol wil je jouw personeel in het nieuwe magazijn geven?
  • Wat is de omloopsnelheid?
  • Welke verkeer- en goederenstromen moeten door het magazijn?
  • In hoeverre moet het proces geautomatiseerd worden?
  • Welke manier van orderpicken gebruik je?

Geef een vrijblijvend automatiseringsadvies voor mijn magazijn.

Spreek een consultant

Advies over de inrichting van jouw magazijn?

Magazijninrichting blijft altijd maatwerk. Twijfel je hoe je jouw magazijn moet inrichten? Ons ervaren team van experts staat voor je klaar! Wij bieden een passende oplossing speciaal afgestemd op de uitdagingen van jouw unieke magazijn.