Geef een vrijblijvend automatiseringsadvies voor mijn magazijn

Spreek een consultant

Magazijnsoftware speelt een cruciale rol in het koppelen van intralogistieke systemen. De koppeling van magazijnen met software heeft gezorgd voor een logistieke revolutie. Door software vergroot je de magazijnprestaties en het overzicht in jouw magazijn. Alhoewel er veel soorten en varianten magazijnsoftware zijn, bestaat magazijnsoftware grofweg uit twee soorten: warehouse management systems en warehouse control systems.

Benieuwd hoe jouw magazijn profiteert van magazijnsoftware? Hieronder lees je meer over de rol van magazijnsoftware.

WCS en WMS: hoe werkt het?

De twee belangrijkste softwaresystemen binnen intralogistiek zijn warehouse management systems en warehouse control systems (WMS en WCS).

WMS – warehouse management system

WMS staat voor warehouse management system; dit systeem is gekoppeld aan je magazijn en geeft inzicht in de logistieke processen. Maakt jouw bedrijf gebruik van een ERP-systeem? Dan kan een WMS eenvoudig gekoppeld worden aan dit systeem zodat de data overeenkomt met andere bedrijfsprocessen zoals de facturatie of inkoop.

De software vereenvoudigt het magazijnbeheer en vermindert de kans op fouten. Dit systeem stuurt verschillende magazijnprocessen aan zoals orderfulfilment, in- en uitslag en de pickinstructies. De instructies worden vervolgens uitgevoerd door geautomatiseerde systemen of orderpickers.

Costo maakt gebruik van een modulair WMS, waardoor de software beter aansluit op de unieke eigenschappen van jouw magazijn.

Meer over WMS

WCS – warehouse control system

WCS staat voor warehouse control system; dit systeem zorgt voor de controle over apparatuur en systemen in het magazijn zoals het ‘automated storage en retrieval systems (AS/RS)’ en conveyors. Een WCS optimaliseert ook de routing.

Meer over WCS
Afbeelding Visualisatie bij artikel over magazijnsoftware

Controle over je magazijn door actuele visualisatie

Naast WMS- en WCS-software, biedt Costo ook visualisatiesoftware. Hierdoor bestaat de data niet alleen uit cijfers, maar krijg je een optimaal inzicht door een actuele digitale weergave van je magazijn. Door de visualisatie heb je meer controle over de processen in je magazijn en worden fouten eerder gesignaleerd.

 

Moet je jouw magazijn (her)inrichten? Vraag dan naar onze magazijnsimulatie; de situatie en processen in jouw magazijn worden hiermee fictief gesimuleerd, waardoor je een betere afweging maakt in de verschillende inrichtingen en systemen.

Meer over simulatie- en visualisatiesoftware

Slimme praktische oplossingen om het intralogistieke proces te verbeteren.

Welke magazijnsoftware moet ik kiezen?

Er is geen beste keuze voor één magazijnsoftware systeem. Een WCS verschilt met een WMS en beide systemen hebben ieder uniek aspecten. Een WMS neemt krijgt bijvoorbeeld informatie over een nieuwe order en zorgt voor een vloeiend en efficiënt orderpickproces, het WCS stuurt de apparatuur in het magazijn aan. Een combinatie van WMS en WCS zorgt voor een optimale toepassing van magazijnsoftware. Omdat geen magazijn gelijk is, kies je bij Costo bovendien uit verschillende modules waarmee we de software specifiek afstemmen op jouw magazijn.

De voordelen van magazijnsoftware

Alhoewel de voordelen sterk afhangen van de karakteristieke kenmerken van jouw magazijn, zijn dit de belangrijkste voordelen van magazijnsoftware:

 

  • Sterke verbetering van het inzicht en transparantie in je magazijn;
  • Beter sturen op magazijnvoorraad en KPI’s;
  • Optimalisatie van de werkprocessen;
  • Hogere productiviteit;
  • Efficiënter gebruik van magazijnruimte;
  • Fouten worden eerder gesignaleerd;
  • Het orderpickingproces is efficiënter.

 

Wat is het verschil tussen WCS- en WMS-software?

Een WMS- en WCS-software worden vaak naast elkaar geïmplementeerd in een magazijn. Maar wat is het verschil tussen een WCS en een WMS-software? WMS-software focust zich op het uitgebreide magazijnbeheer. Een WMS regelt daarmee facetten als voorraadbeheer en ordermanagement. Een WCS richt zich daarentegen op het besturen en beheren van de hardware zoals magazijnsystemen en -apparatuur. Doordat de systemen samen zorgen voor een hoge mate van controleerbaarheid van je magazijn, ontstaat een magazijn met een hoog prestatieniveau.

Software-advies voor jouw magazijn

Twijfel je welke software je moet toepassen in jouw magazijn? Ons ervaren team van experts staat voor je klaar! Wij bieden een passende oplossing speciaal afgestemd op de uitdagingen van jouw unieke magazijn.

Geef een vrijblijvend automatiseringsadvies voor mijn magazijn.